Europacongres

Klik HIER voor leuke 'Aftermovie over Europacongres'

“Europa op ledencongres tegen het licht gehouden”

“Samen met leden op themacongres nadenken over Europa”

“Onderwijs en sociale zaken zijn echt voor de lidstaten, daar moet de EU zich niet mee bemoeien, maar op thema’s als klimaat en migratie kan de EU best meer power krijgen.” Dat concludeerde Europarlementariër Peter van Dalen aan het einde van het Themacongres over Europa, op 29 september in Amersfoort. Meer dan honderd ChristenUnie-leden discussieerden daar over de toekomst van de EU. Van Dalen: “Heel goed om samen met de leden na te denken over Europa.”

De meningen op het congres liepen soms behoorlijk uiteen. Sommigen bepleitten dat een stap terug nodig is: de EU moet echt minderen, want er is geen draagvlak. Volgens anderen is het tijd dat de EU nu eindelijk eens doorpakt. Geef Brussel meer macht, dan kunnen problemen daadwerkelijk worden opgelost. Tegelijkertijd wijst een recent gehouden ledenpoll uit: Meer dan 50% van de ondervraagde ChristenUnie-leden is voor een toekomstscenario dat heet ‘Minder en efficiënter’.

Deelnemers

In de voltallige zaal en ook in kleinere workshops kwamen vele vragen en suggesties naar voren. Een hele belangrijke was de vraag: Is soevereiniteit deelbaar of ondeelbaar? Kan je op het ene terrein weggeven en dat op het andere terrein behouden? Het panel op het podium deed aan het Wetenschappelijk Instituut de suggestie om over deze en andere vragen eens verder na te denken.

Richtingen

In het slotforum op het congres stelde Tweede Kamerlid Joël Voordewind: “We hebben Europa nodig, maar houdt het bij die terreinen waar samenwerking echt nodig is. Wees kritisch: bijvoorbeeld op de neiging om steeds meer geld naar Europa te laten gaan.”

Eerste Kamerlid Peter Ester concludeerde dat “Europa blijkbaar leeft”, toen hij zag hoeveel mensen er op het congres waren af gekomen.: Volgens hem werden er twee lijnen zichtbaar in het debat: “Ten eerste is Brussel ver weg, de EU wordt niet (voldoende) uitgelegd. Ten tweede is de EU van belang, het Europese huis zelf moet niet ter discussie staan.” Volgens Ester is de ChristenUnie een internationaal georiënteerde partij. “Rechtvaardigheid, een internationaal thema bij uitstek, zit in ons DNA. Grensoverschrijdende thematiek (vluchtelingen, klimaat, veiligheid) liggen ons als ChristenUnie na aan het hart. Houd dat vast!” Tegelijkertijd vindt hij het prima om kritisch te zijn op het huidige Europa: “Dit is een goed moment om het Europese project tegen het licht te houden. Wat gaat goed? Wat moer er veranderen?” Hij concludeert: “Je kunt prima tegelijkertijd nationalist en internationalist zijn, dat hoeft elkaar echt niet te bijten. Haal de kramp uit het debat.”

Peter van Dalen vroeg zich tot slot af: “Hebben we ook een hoopvolle boodschap voor Europa? Zeker op thema’s als klimaat of migratie, moeten we ook hoop bieden. Let er dus op hoe je over deze thema’s spreekt. De EU kan op deze gebieden best meer power krijgen. Probleem dat voor velen, zelfs goede krantlezers, onduidelijk is hoe ‘Brussel’ nu werkt. Laat als partij in Europa heel goed zien waar je voor staat. Dat is een kwestie van “pick your battles”. Doe niet alles, maar maak keuzes.”

De reacties op het congres waren positief. De discussie is gevoerd en de lessen daaruit worden meegenomen de partij in. Van Dalen: “Nog ongeveer een jaar, en dan barst de Europese verkiezingsstrijd alweer los. De ideeën van het themacongres zijn gehoord, en intussen blijf ik me inzetten voor een realistische koers in Europa.”