Twintig jaar Euro: beter afspraken na te komen dan te feesten

85084988-0d12-11e9-a605-fd4c707cb817_web_scale_0.0569661_0.0569661__.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Blog by Peter van Dalen on January 15, 2019 at 10:34 AM

Twintig jaar Euro: beter afspraken na te komen dan te feesten

Al dagen is er in het Parlement fors reclame gemaakt, mee te doen aan het feest van de 20-jarige euro. Zeker, een gezamenlijke munt heeft positieve kanten: reizen en betalen in 19 Europese landen is makkelijker met een eenheidsmunt, en bedrijven kunnen makkelijker handel drijven.

Toch doe ik niet mee aan dit feestje. Het is te veel bombarie voor een munt die de afgelopen jaren met ruim 4000 miljard euro is ondersteund om overeind te blijven. Een munt die Griekenland in een wurggreep houdt.

Een munt die door de Europese Centrale Bank zo overvloedig werd rondgestrooid dat landen als Italië en Frankrijk hun torenhoge staatsschulden nog verder laten oplopen. Noodzakelijke hervormingen zijn steeds uitgesteld.

Een munt die volgens velen vanuit noordelijk Europa moet worden overgeheveld naar het zuiden om daar de talloze begrotingsgaten te dempen.

Geen redenen voor een feestje! 

Laten we in plaats van feesten afspraken nakomen. Afspraken die helaas al veelvuldig zijn geschonden want alle eurolanden moeten zelf hun schulden beperken en op eigen kracht in de eurozone blijven. De Baltische staten hebben laten zien dat dit kan! Als dit niet lukt, dan is uiteindelijk een gecontroleerde uittreding beter dan een eindeloze crisis. Doen we dit, dan zien de komende jaren met de euro er beter uit. 

Share this post!