Wat na de Brexit-stemming in het VK? Een voorstel....

vlaggen tour
Peter van dalen_profielfoto
Blog by Peter van Dalen on January 15, 2019 at 9:31 PM

Wat na de Brexit-stemming in het VK? Een voorstel....

Britse volksvertegenwoordigers hebben bevestigd wat we eigenlijk al wisten: er is geen meerderheid voor de deal van May. We weten ook: er is geen meerderheid voor een No deal. Tijd om een taboe te doorbreken: laten we stoppen met Brexit!

Ik wil dat de EU een nieuw akkoord aan de Britten biedt, met daarin: lid blijven onder huidige voorwaarden, inperken van vrij personenverkeer en stoppen met ever closer union.

De Britten hebben op democratische wijze (met een referendum) ervoor gekozen de EU te verlaten. Ik vind dat onverstandig en ongewenst, maar het is hun keuze.

Inmiddels is de Brexit-droom van sommigen gebotst met de harde realiteit: een open grens op het Ierse eiland, én een eigen handelsbeleid, dat gaat niet samen. Om de Ierse grens ook in de toekomst open te houden en nieuwe troubles op het eiland te voorkomen, bindt de Brexit-deal van Premier May het Verenigd Koninkrijk strak aan de EU. Dat gebeurt via de Ierse backstop. Dit houdt in dat het VK in de Europese douane-unie blijft (en dus geen eigen handelsverdragen kan sluiten), totdat een nieuw verdrag is gesloten waarbij de Ierse grens open kan blijven. Het zal jaren duren voor zo’n omvangrijk nieuw verdrag er is, als het er ooit al komt. Ondertussen moet Noord-Ierland allerlei Europese regels, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw en voedsel, gewoon blijven volgen. Let wel: deze situatie is het gevolg van de Britse wens om wél de EU te verlaten, maar géén zichtbare grens op het Ierse eiland te accepteren.

Veel Britten vragen zich nu af: wat heeft Brexit onder deze voorwaarden eigenlijk voor zin?Diezelfde vraag stelden de leden van het Britse Lagerhuis vandaag ook, en hun antwoord was duidelijk: dit willen we niet.

Wat nu? Voor een vertrek zonder afspraken (een No Deal) is ook geen meerderheid. 

Wat dan wel? Ik vind het tijd de Britten een nieuw akkoord aan te bieden. Een nieuw akkoord voor een Britse toekomst in de EU. 

Hoe ziet dat akkoord er wat mij betreft uit? (1) De Britten behouden de huidige uitzonderingen (Britse pond i.p.v. euro; eigen grenscontroles). (2) Er komen Europese afspraken over het inperken van het vrij verkeer van personen. Deze afspraken gelden dan voor de hele EU. (3) We stoppen met de verplichting van ever closer union, altijd nauwere samenwerking.

Als we deze deal aan de Britten aanbieden, kunnen ze zelf besluiten of ze het aannemen of niet. Ik hoop van harte dat ze dit wel zullen doen. Britse boer en Nederlandse visser, Britse vrachtwagenchauffeur en Nederlandse handelaar: iedereen is beter af met het VK in de EU.