Stemverklaring Richtlijn Auteursrechten

tour binnenplaats close
Peter van dalen_profielfoto
Blog by Peter van Dalen on March 26, 2019 at 2:46 PM

Stemverklaring Richtlijn Auteursrechten

 
De in de Triloog vastgestelde tekst doet te weinig om de auteursrechten te beschermen. En draagt zelfs bij aan het ondermijnen van de vrijheid van meningsuiting online.
Het is voor mij duidelijk dat artiesten en anderen eerlijk beloond moeten worden voor hun werk. Maar de richtlijn gaat vooral over de bescherming van de eigenaar van het auteursrecht. Vaak zijn dat niet de artiesten zelf, maar hun vertegenwoordigers.
Er is ook een groot risico dat online platforms te drastische maatregelen nemen om te zorgen dat materiaal zonder licentie niet zichtbaar is, uit angst voor hoge boetes. Dat zullen ze doen door filters te plaatsen die de inhoud van geupload materiaal analyseren. Maar hoe werken die filters? Kennen ze het verschil tussen origineel en bewerking, of parodie? Die vragen zijn nog onbeantwoord.
 
We moeten de rechten van artiesten beschermen. De rechten van internetgebruikers in het algemeen moeten eveneens worden beschermd. Wat mij betreft moeten we daarom opnieuw naar de tekentafel om een wet voor de bescherming van auteursrecht te maken die de belangen van iedereen dient. Wat nu voor ons ligt is simpelweg onvoldoende. Daarom stem ik tegen.