Europarlementariër Peter van Dalen stapt uit ECR-fractie

vlag europa tour
Peter van dalen_profielfoto
Blog by Peter van Dalen on June 5, 2019 at 6:57 PM

Europarlementariër Peter van Dalen stapt uit ECR-fractie

Vandaag heeft de ECR-fractie in het Europees Parlement de aanvraag tot toetreding van Forum voor Democratie tot die fractie besproken. Op voorstel van een meerderheid van het fractiebestuur (het Bureau) heeft een grote meerderheid van de ECR-fractie ingestemd met het FvD-lidmaatschap. Ik heb mijzelf klip en klaar uitgesproken tegen die toetreding en heb er ook tegen gestemd. En daarom stap ik uit de ECR-fractie.

Ik ben voorstander van de Europese samenwerking, die ons vrede en welvaart heeft gebracht. Ik wil graag goed samenwerken in de Europese Unie als het gaat om grensoverschrijdende thema´s zoals klimaatverandering en migratie. Ook wil ik in Europees verband strijden tegen het kwaad van mensenhandel, antisemitisme en terrorisme. Dat betekent de EU van binnenuit hervormen.

Daarom kan ik niet in een fractie met Forum. Forum is voor een Nexit en daar ben ik fel op tegen: een Nexit is desastreus voor Nederland en Europa. De ECR haalt een partij naar binnen die niet wil samenwerken en hervormen, maar die voor afbreken is.

Ook heeft Baudet in een dubbelinterview met mij (Reformatorisch Dagblad, 4 april 2016) gezegd dat hij de NAVO bedreigender vindt dan Rusland. Hij is op dat standpunt nimmer teruggekomen. Ook de twijfels die Baudet zaait over de betrokkenheid van Rusland bij de ramp met de MH17 bevallen mij totaal niet. Dat Baudet recent nog verklaarde dat het Oekraïense leger mogelijk die vlucht heeft neergeschoten is een dreun in het gezicht voor de MH17-nabestaanden. In Moskou zal men met genoegen van Baudet’s woorden kennis hebben genomen. Voorts bagatelliseert Forum de klimaatverandering, wil er niets tegen doen en winkelt bovendien selectief in de klimaatwetenschap. Ook het harde immigratie-standpunt van Forum is absurd. Kortom, ik kan niet met zo’n politieke partij in één fractie zitten.

De nieuwe leden van het Europees Parlement worden op 2 juli geïnstalleerd en krijgen vanaf dat moment stemrecht. De stemming in de ECR-fractie van vandaag was met de huidige (oude) ECR-leden.

Samen met mijn SGP-collega Bert-Jan Ruissen orienteer ik mij in de komende tijd op een juiste plek in het Europees Parlement.

Tags: