Procedure pulsvisserij schandalig en onbegrijpelijk

IMG_4016
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 4 februari 2019 om 10:27

Procedure pulsvisserij schandalig en onbegrijpelijk

Ambtenaren van de Europese Commissie hebben een brief gestuurd aan de Franse lobby- en milieuorganisatie BLOOM. Uit de brief blijkt dat die ambtenaren aan de Europese Commissie conform het verzoek van BLOOM voorstellen, een procedure tegen Nederland te starten vanwege in het verleden afgegeven vergunningen, om met de pulskor te mogen vissen.

Als mede-onderhandelaar bij de EU-onderhandelingen over de pulskorvisserij, vind ik dit een schandalige en onbegrijpelijke stap: De Europese Commissie heeft zelf enkele jaren geleden voorgesteld, de pulskorvisserij totaal vrij te geven, en dan nu vergunningen met terugwerkende kracht afwijzen? Schandalig. De Commissie zelf had die vergunningen-afgifte goedgekeurd, maar nu worden pulsvissers uit Nederland het doelwit? Onbegrijpelijk. Wie heeft het uiteindelijk voor het zeggen in de Europese visserij: de Europese Commissie of BLOOM?

De timing van de brief is absurd. Enkele maanden geleden beweerde BLOOM dat pulsvissers fraude hadden gepleegd met Europese visserij-subsidies. Die aantijging is inmiddels weerlegd door het Europese fraudebureau OLAF. Maar dan uitgerekend nu, in de eindfase van de EU-onderhandelingen, deze ambtelijke brief publiceren?! “Nu de finale van die Triloog er aan komt werken dit soort acties geheel tegen. Dit zet die Triloog onder absurde hoogspanning”.

Commissaris Timmermans is aan zet

Het is uiteindelijk aan het voltallige College van Eurocommissarissen om te beslissen of die inbreukprocedure wordt gestart. Ik neem aan dat de Nederlandse Eurocommissaris Timmermans opkomt voor de pulsvisserij en Nederland. In lijn met de eerdere opstelling van de Europese Commissie. En dat hij het voorstel van zijn ambtenaren naast zich neer legt.

 

 

Deel dit bericht