Vliegensvlug de trein in!

NS-treinen.jpg
arjen porret.jpg
Door Arjen Droog op 9 april 2019 om 23:12

Vliegensvlug de trein in!

Voor twee tientjes een weekendje naar Barcelona, enorme groei in het aantal Europese vluchten en daardoor misschien zelfs laagvliegen over Friesland, Overijssel en Gelderland. De luchtvaartsector zit in de lift, dat is duidelijk.

Maar hier hangt een prijskaartje aan. Niet voor de consument: vliegen is spotgoedkoop. En ook niet voor de luchtvaartsector: die profiteren dat er geen belasting geheven wordt op vliegtickets en kerosine. Het prijskaartje is voor het milieu: de uitstoot van CO2 en fijnstof van een vlucht is enorm. Voor een reis binnen Europa is het vliegtuig tot wel elf keer vervuilender dan reizen met de trein. De luchtvaartsector doet bovendien niet mee met het klimaatakkoord van Parijs. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie tussen het vliegtuig en de trein.

Wat ChristenUnie-SGP betreft wordt de trein een veel aantrekkelijker alternatief. Dat betekent dat er geïnvesteerd moet worden in betere Europese verbindingen en het verhogen van de snelheid van treinen in Europa. Ook moet de dienstverlening voor consumenten beter: het is nu heel lastig om Europese treinreizen te boeken, zeker als je meerdere landsgrenzen passeert. Bij korte verbindingen (tot 500 kilometer) is de trein vaak al een acceptabel alternatief, al zijn de kosten nog veel hoger dan vliegen. Voor de meeste Europese verbindingen van 500 tot 800 kilometer is het echt haalbaar dat de trein daar ook een aantrekkelijk alternatief wordt. Dit moet voor de komende jaren topprioriteit van de EU zijn.

Sommige partijen vinden dat we maar minder moeten reizen. En het is beslist verstandig om goed af te wegen of reizen wel echt nodig is. Maar voor je eigen ontwikkeling en voor de Europese integratie is het belangrijk dat Europeanen onderling kennismaken, van elkaar leren en samen optrekken. Elkaar ontmoeten is dan cruciaal. Dat vereist duurzame en comfortabele transportmogelijkheden.

Op alle duurzame vormen van vervoer wordt nu belasting geheven. Op vliegtickets en kerosine niet en dat is oneerlijk, dit moet veranderen. Een aanvullende vliegtax, mits deze geldt voor alle Europese landen is ook bespreekbaar. Deze inkomsten moeten gebruikt worden om te investeren in de kwaliteit en snelheid van het Europese treinnet. Daarnaast kan geld uit Europese structuur- en innovatiefondsen gebruikt worden om de realisatie van een goed Europees treinnet te versnellen.

Ondanks dat we inzetten op de trein, is er voor de luchtvaart ook toekomst. Voor intercontinentale vluchten is de trein geen alternatief. Daar zal de luchtvaart nodig blijven, maar de uitstoot van CO2 en fijnstof moet wel fors worden teruggebracht. Dit vraagt veel innovatie door de sector. Om daar druk achter te zetten verwachten wij dat de luchtvaartsector zich verbindt aan de klimaatdoelen van Parijs.

Europa is schitterend: prachtige cultuur en natuur, rijke geschiedenis en volop economische bedrijvigheid. Reizen in Europa dringen we niet terug, we moeten zorgen voor comfortabel en duurzaam vervoer. Wat ChristenUnie-SGP betreft begint een ontspannen weekendje Barcelona daarom binnenkort op het station.

Wat ChristenUnie-SGP wil bereiken:

  • De reistijd op Europese treinverbindingen tot ongeveer 800 kilometer is maximaal 25% langer dan het vliegtuig; gerekend van huis tot eindbestemming (inclusief wacht- en transfertijd op de luchthaven);
  • De oneerlijke concurrentie tussen vliegen en met de trein reizen moet worden opgeheven: belasting op kerosine en vliegtickets + de luchtvaart moet meedoen aan de klimaatdoelen van Parijs;
  • Europese treinverbindingen moet veel beter en sneller worden, topprioriteit voor de EU om daar doortastend regie op te voeren;
  • Dienstverlening aan consumenten en overzicht in Europese verbindingen moet snel verbeteren; het is te ingewikkeld om een Europese treinreis te plannen en te boeken;

Ben je het hier mee eens? Stem dan op 23 mei ChristenUnie-SGP. Wil je op mij stemmen? Ik sta op plek zes. Benieuwd naar meer van onze standpunten voor Europa? Lees hier ons verkiezingsprogramma.

Heb je meer goede ideeën om reizen door Europa duurzamer te maken? Daar praat ik graag met je over door! Volg me op Twitter, Facebook of Instagram.

Labels: