Europa en Albanië (3)

IZIF1977.JPG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 12 april 2019 om 13:08

Europa en Albanië (3)

Bijna het einde van de week en weer teruggekeerd uit Albanië. De afgelopen dagen heb ik veel geleerd over dit land. Albanië ziet zich als Europees land en wil graag lid worden van de EU. Vooral jonge mensen zien dit als de enige hoop voor een toekomst in eigen land.

Veel jongeren gaan nu naar het buitenland om te werken en te studeren. Ze willen weg uit de relatieve armoede, weg van de corruptie en het gebrek aan voorzieningen zoals goed onderwijs. Albanië heeft nu circa 3 miljoen inwoners. Anderhalf miljoen Albanezen wonen inmiddels buiten het land, vooral in West-Europa. 

Juist iemand als burgmeester Erion Veliaj van Tirana heeft scherp in de gaten dat het anders moet in zijn land. Deze energieke en open man zet alles-op-alles om de Albanese jeugd te betrekken bij de ontwikkelingen in hun land. Hij doet dat onder andere, door élke dag in zijn werkvertrekken in het gemeentehuis een schoolklas te ontvangen. Hij hoort dan direct van de kinderen wat hun dromen zijn, en hun moeiten. Juist van kinderen hoort de burgemeester dat graag, want ouderen zijn toch in meer of mindere mate vervormd in hun waarnemingen en meningsuiting.

In het gesprek dat we op zijn werkkamer hadden zag ik de tastbare bewijzen van al die schoolbezoeken. Vrijwel elke schoolklas had iets voor hem meegebracht. Zo lagen er in zijn werkkamer talloze sportspullen: alleen al de variatie aan voet-, basket- en korfballen was enorm. Veliaj promoot het gebruik van de fiets en zo stonden er in zijn kamer ook vele soorten fietsen van zeer klein tot een exemplaar waarmee hij wel eens een rondje reed op de gang.

Ter plekke hebben we geregeld dat één van de schoolklassen van de projecten die de stichting Kom over en help ondersteunt ook bij Veliaj op bezoek zal gaan. Ook zei hij toe enkele bureaucratische knelpunten in één van die projecten mee te zullen helpen oplossen.

Mensen als burgemeester Erion Veliaj zijn erg belangrijk om het land een positieve richting in te helpen. Het land hoop te geven door een directe benadering, juist ook door het contact met de jeugd. En hij is veel op pad naar de mensen toe. Belangrijk! Een bestuurder moet zich niet laten opsluiten achter een bureau in een groot kantoor met computer en telefoon.

Zeker, we hebben ook de moeilijke kanten van het leven en werken in Albanië uitgebreid besproken. Met vele mensen, en ook met Veliaj en met Teuta Vodo, de internationaal secretaris van de regeringspartij. Allen erkennen: er is te veel vriendjespolitiek en corruptie. Vele autoriteiten op ieder bestuursniveau zijn vooral met zichzelf en hun herverkiezing bezig. Zonder echt te willen werken aan een nieuw en beter Albanië. 

Dat werken aan een nieuw en beter Albanië is ook de inzet van de stichting Kom over en help. Met de steun aan kleinschalige projecten door het hele land krijgen mensen werkzaam in onder andere de land- en tuinbouw weer perspectief, krijgen kinderen goed onderwijs, worden Roma-jongeren de samenleving ingehaald in plaats van er te worden uitgestoten, en krijgen gehandicapten de zorg die ze nodig hebben.

Initiatieven zoals die gesteund worden vanuit Nederland, en mensen zoals burgemeester Veliaj: dat is de route om Albanië realistische hoop te bieden. Lidmaatschap van de EU moet niet hét doel zijn om voor te gaan. Dat doel dient te zijn elkaar versterken, ook met hulp van buitenaf. Hulp die ook oog heeft voor de kwetsbaren in de Albanese samenleving. Directe hulp zonder dat in allerlei tussenschijven geld wordt afgeroomd en inspanningen vastlopen. Mogelijk dat zo in de toekomst Albanië via deze weg EU-lid zou kunnen worden.

Deel dit bericht