Geloven in Europa

Vlaggen.jpg
arjen porret.jpg
Door Arjen Droog op 17 april 2019 om 13:06

Geloven in Europa

Europa is verweven met ons dagelijkse leven. En dan heb ik het niet alleen over de euro’s in je portemonnee, maar bijvoorbeeld ook over het eten op je bord of de internationale relaties van je school of werkgever. Toch verklappen mensen regelmatig aan mij dat ze Europa niet erg interessant vinden, of dat de EU wel heel erg ver weg voelt. En soms zijn mensen juist boos omdat de EU zich bemoeit met onderwerpen waar ze zich helemaal niet mee zou moeten bemoeien, of het verkeerde besluit neemt.

ChristenUnie-SGP is een groot voorstander van Europese samenwerking. Binnen de EU werken landen samen op thema’s die echt grensoverschrijdend zijn. Zoals de productie van veilig voedsel, handel en eerlijke concurrentie over landsgrenzen en internationale logistieke verbindingen. Maar ook hoe we met vluchtelingen omgaan die naar Europa komen, of hoe we de lucht, het water en het lang schoon houden. Hierin lukt het alleen om effectief te zijn als alle landen samenwerken.

Dat geldt niet voor alle onderwerpen. Er zijn heel veel thema’s waarvan ChristenUnie-SGP wil dat de EU zich er juist niet mee bemoeit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe wij onze zorg organiseren, of hoe het onderwijs in Nederland werkt. Daar hebben we de EU niet voor nodig. We willen daarom ook af van Europese aanbestedingen in de zorg. Ook willen we niet dat de EU iets te zeggen krijgt over of en waar onze soldaten worden ingezet. Daar is de EU niet voor bedoeld.

De EU moet zich richten op onderwerpen die écht grensoverschrijdend zijn en zaken die prima nationaal geregeld kunnen worden moeten niet door de EU opgepakt worden. Subsidiariteit wordt dat genoemd.

In de afgelopen vijfentwintig jaar heb ik veel gereisd door Europa: voor werk, studie en uit eigen interesse. Wat is er in die tijd veel veranderd en bereikt! Maar willen we ook in de komende vijfentwintig jaar profiteren van Europese samenwerking, dan moeten we voorkomen er steeds meer macht bij de EU komt te liggen. Laat de EU excelleren op een beperkt aantal belangrijke onderwerpen. Wat ChristenUnie-SGP betreft zijn dat onder andere: landbouw en voedselproductie, economie, recht en opsporing, veiligheid en vluchtelingen, de Euro en het monetaire systeem, klimaat, innovatie en vervoer. Het is al lastig genoeg om dat écht goed te doen. En daarom mag wat ons betreft de EU gas terugnemen op andere onderwerpen als sport, onderwijs, zorg, jeugd en cultuur.

Geloven in Europa: klinkt dat niet wat overenthousiast? ChristenUnie-SGP gelooft echt in Europese samenwerking: daar wordt Nederland beter van. Maar we geloven niet in het laten uitdijen van de EU.

Wat ChristenUnie-SGP wil bereiken:

  • Flinke ambities voor de EU op een beperkt aantal terreinen;
  • Het schrappen van Europese beleidsterreinen waarvan het niet noodzakelijk is dat de EU die oppakt;
  • Vrijheid voor Europese landen om, als dat goed uitkomt, onderling samen te werken zonder dat dat daarmee onder de EU komt te vallen;

Ben je het hier mee eens? Stem dan op 23 mei ChristenUnie-SGP. Wil je op mij stemmen? Ik sta op plek zes. Benieuwd naar meer van onze standpunten voor Europa? Lees hier ons verkiezingsprogramma.
Heb je ook ideeën over hoe we in Europa het beste kunnen samenwerken? Daar praat ik graag met je over door! Volg me op TwitterFacebook of LinkedIn.

Labels: