Hoe kijkt de SGP naar samenwerking met FvD?

EP Straatsburg.jpg
2 Bert Jan Ruissen.jpg
Door Bert-Jan Ruissen op 14 mei 2019 om 18:23

Hoe kijkt de SGP naar samenwerking met FvD?

De ChristenUnie en de SGP werken samen voor de Europese verkiezingen. Dat doen we graag en daar hebben we ook beide baat bij. Niet alleen omdat we daardoor ons geluid beter kunnen laten horen, of omdat we daarmee meer kans maken op zetels, maar ook vanwege onze gedeelde visie op de Europese Unie. Beiden staan we voor een duidelijk christelijk geluid. Beide willen we een goede samenwerking tussen de lidstaten. En beide zijn we tegen een Europese superstaat.

‘Zijn er dan geen verschillen?’ zult u zich misschien afvragen. Het antwoord daarop is even kort als helder: ‘Ja, natuurlijk zijn die er.’ Twee verschillende partijen hebben verschillende visies op bepaalde onderwerpen. Het zou ons verbazen als dat niet het geval was. 

Eén van die verschillen zit in onze visie op de samenwerking met het Forum voor Democratie (FvD). Die samenwerking is voor de ChristenUnie problematisch (Zie ook het blog van lijsttrekker Peter van Dalen), maar voor de SGP niet per se. De SGP wil niet al bij voorbaat de deur dichtdoen voor een samenwerking met het FvD. Want hoewel een Nexit te ver gaat en FvD overduidelijk geen christelijke partij is (niet pro-life en niet pro-family), ziet de SGP ook overeenkomsten, bijvoorbeeld als het gaat om de EU-kritische houding van het FvD.

Al ver voordat het FvD bestond, hebben SGP en ChristenUnie samen de afspraak gemaakt om de krachten te bundelen. Die afspraak is veel waard en er is de SGP veel aan gelegen om met de ChristenUnie te blijven samenwerken. De conclusie is daarom dat ChristenUnie en SGP na de verkiezingen samen opzoek gaan naar een fractie waar zij hun EU-kritische en christelijke geluid op een heldere manier kunnen laten horen. Gestoeld op het principe: samen uit, samen thuis.

Bert-Jan Ruissen, de SGP-kandidaat voor het Europees Parlement, Nr. 2 op de gezamenlijke lijst van ChristenUnie en SGP.)