Positie speciale EU-gezant godsdienstvrijheid moet sterker

james-coleman-QHRZv6PIW4s-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 19 september 2023 om 17:47

Positie speciale EU-gezant godsdienstvrijheid moet sterker

De functie van speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid, momenteel vervuld door Frans van Daele, moet een permanente post worden met adequate ondersteuning en financiële middelen. Dat is mijn conclusie op basis van een vraaggesprek met hem in de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement.

Een van de dingen waar ik Van Daele naar vroeg was hoe we de positie van de speciale EU-gezant godsdienstvrijheid kunnen borgen. Deze functie is namelijk jarenlang vacant geweest en we moeten voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Daarnaast wilde ik graag van hem weten of hij zich gesteund voelt in zijn werk binnen de Europese Commissie.

Van Daele liet me weten dat hij samen met één persoon zijn werk doet en dat hij dus wel meer mensen zou kunnen gebruiken. Hij antwoordde – in het Nederlands – dat hij moet “roeien met de riemen die hij heeft”. De speciale gezant zegt zich gelukkig wel gesteund te voelen door de Europese Commissie, maar het is volgens hem niet altijd even makkelijk om aandacht te vragen voor het onderwerp godsdienstvrijheid. Er zijn ook duidelijk andere prioriteiten binnen de EU. Zo legde hij uit dat bij handelsverdragen bijvoorbeeld vaak al een koppeling gemaakt wordt met doelstellingen op het gebied van klimaat en migratie. Door ook nog expliciet aandacht te vragen voor godsdienstvrijheid, zouden dergelijke verdragen te complex kunnen worden. Gelukkig weerhoudt dit Van Daele er niet van om aandacht te blijven vragen voor het belang van godsdienstvrijheid.

Tenslotte vroeg ik hem of hij ook naar de gebieden gaat waar christenen onderdrukt worden, zoals in Irak en Syrië, waar talloze Jezidi-vrouwen en -meisjes vermist worden, en Nigeria waar christenen lijden onder geweldsuitbarstingen. Het is belangrijk dat hij juist ook daar is. Van Daele gaf aan dat de het lot van de Jezidi’s zeker op zijn werkprogramma staan en dat hij Irak graag wil bezoeken, maar dat het maar de vraag was in hoeverre het mogelijk is om Syrië te bezoeken. Hij zei verder te gaan onderzoeken of een bezoek aan Nigeria ook mogelijk is.

Geloofsvrijheid verdient continue aandacht. Daarom spreek ik binnenkort door met Van Daele over zijn belangrijke werk. Ook zal ik, onder andere via schriftelijke vragen aan de Europese Commissie, aandacht blijven vragen voor situaties waar gelovigen onderdrukt worden.

Labels: , ,