EU moet actie ondernemen tegen spanningen in Nagorno-Karabach

amir-kh-jfiiIAegN74-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 20 september 2023 om 17:53

EU moet actie ondernemen tegen spanningen in Nagorno-Karabach

De Europese Unie moet er alles aan doen om te voorkomen dat de situatie in en rond Nagorno-Karabach verder verslechtert. Ik heb de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell, daar schriftelijke vragen over gesteld.

Azerbeidzjan heeft de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach aangevallen, nadat het eerder maandenlang de enige toegangsweg, de Lachin-corridor, tot dit gebied had geblokkeerd. Wat we nu zien gebeuren is helaas een gevolg van het feit dat de internationale gemeenschap – waaronder de EU – niet genoeg heeft gedaan om verdere agressie te voorkomen.

Het is daarom de hoogste tijd dat de EU sancties instelt tegen Azerbeidzjan. Daarnaast moet de gasdeal die de EU met dit land heeft worden opgeschort.

Het allerbelangrijkste is echter de bescherming van de Armeense bevolking van Nagorno-Karabach. Iedere oplossing die er voor dit gebied gevonden wordt, moet ervoor zorgen dat de veiligheid van die mensen op die specifieke plek gegarandeerd wordt.

De EU mag niet langer wegkijken voor het onrecht dat de Armenen wordt aangedaan en moet verdere escalatie proberen af te wenden. Naast schriftelijke vragen zal ik samen met collega-Europarlementariërs ook een brief naar Borrell sturen om deze situatie bij hem onder de aandacht te brengen.

Bijlagen

Labels: , , , ,