EU moet kant van Armenië kiezen

flag-1192661_1280.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 3 oktober 2023 om 18:08

EU moet kant van Armenië kiezen

De EU moet duidelijk stelling nemen tegen Azerbeidzjan. Dat was mijn boodschap in het debat over de situatie in Nagorno-Karabach.

Nagorno-Karabach is het woongebied van een van de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld. De Armeense bewoners die al eeuwen in deze enclave wonen, worden door Azerbeidzjan uit hun gebied verdreven, nadat het land eerder al een humanitaire ramp in dat gebied veroorzaakte. De enige toegangsweg naar Nagorno-Karabach werd maandenlang geblokkeerd, waardoor er onder andere voedsel- en medicijnentekorten ontstonden.
 
Alhoewel het overgrote deel van de Armenen inmiddels uit Nagorno-Karabach is verjaagd, zet de agressie van Azerbeidzjan onverminderd door. Inmiddels aast Aliyev, de president van Azerbeidzjan, samen met Turkije, op andere Armeense gebieden.
 
De EU moet verdere escalatie zien te voorkomen en in actie komen tegen de agressie van de Azerbeidzjaanse president Aliyev. Zo moet de gasdeal tussen Azerbeidzjaan en de EU worden teruggedraaid. De huidige EU-monitoringsmissie in Armenië moet juist uitgebreid worden en we moeten Armenië financieel ruimhartig steunen om de vluchtelingen uit Nagorno-Karabach een kans te geven een nieuw bestaan op te bouwen. Tenslotte moet de EU er op toezien dat het Armeens cultureel erfgoed in Nagorno-Karabach beschermd wordt.

Labels: , , , , ,