Illegale Chinese visserij moet stoppen

robert-katzki-J6OURcqeNZ4-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 17 oktober 2023 om 13:32

Illegale Chinese visserij moet stoppen

De Europese Unie moet veel harder optreden tegen de Chinese visserij. De schade die deze sector aanricht is enorm en daar moeten we per direct paal en perk aan stellen.

 

De impact van China op de mondiale visserij- en aquacultuursector is groot. Het is onbekend hoeveel Chinese vissersschepen er precies zijn, waar de Chinezen precies vissen, hoeveel zij vissen en welke methodes zij gebruiken. Chinese schepen kunnen hun transponders uitzetten, waardoor ze onzichtbaar worden voor autoriteiten aan wal. Dit werkt illegale visserij in de hand, met alle gevolgen van dien voor visbestanden en het milieu. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden aan boord van Chinese vissersschepen vaak slecht en vinden er zelfs mensenrechtenschendingen plaats.

Tijdens de stemming heeft het Europees Parlement heeft een duidelijk signaal afgegeven aan China. We hebben meer betrouwbare informatie nodig vanuit China en Europese bedrijven moeten loskomen van Chinese samenwerkingspartners. Tenslotte doe ik ook een oproep aan de visconsumenten: kies voor duurzame vis uit de EU, bij voorkeur uit de Noordzee, en laat de Aziatische liggen.

Labels: , ,