STEP: mooi doel, onvoldoende onderbouwd

thisisengineering-raeng-32PpagSzeGs-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 17 oktober 2023 om 18:22

STEP: mooi doel, onvoldoende onderbouwd

Als het aan de Europese Commissie ligt zullen we steeds vaker ‘Made in Europe’ op producten gaan zien in de toekomst. De Europese Commissie wil Europees leiderschap op het gebied van hernieuwbare energie, micro-elektronica, kritieke grondstoffen, kunstmatige intelligentie, deep tech en andere digitale technologieën. Dit wil de Commissie bereiken door een nieuw op te richten platform: STEP.

STEP staat voor Strategic Technologies for Europe Platform, ofwel: platform voor strategische technologieën voor Europa. Hiermee kunnen projecten op het gebied van strategische technologieën eerder en makkelijker in aanmerking komen voor financiering.

Het doel van STEP steun ik. Het is goed dat de EU proactief is in nieuwe ontwikkelingen en hierin investeert. Helaas is de financiering van dit platform slecht onderbouwd. Om STEP te kunnen bekostigen, wordt naast bestaande fondsen, ook het Meerjarig Financieel Kader (MFK, oftewel meerjarenbegroting) tussentijds opengebroken. De afspraak is dat een budgetverhoging in de meerjarenbegroting alleen kan als er sprake is van onvoorziene omstandigheden, maar daar is nu geen sprake van. De Commissie wil 10 miljard euro bijdragen aan het platform zonder dat hier een effectbeoordeling aan te pas is gekomen. De leden van de budgetcommissie van het Europees Parlement doen er zelfs een schepje bovenop, en willen maar liefst 13 miljard voor STEP vrijmaken.

Uiteindelijk gaat het hier om belastinggeld die bij de lidstaten moet worden opgehaald. Daar hoort een goede financiële onderbouwing onder te liggen en die mis ik. Daarbij ben ik van mening dat nieuwe ontwikkelingen moeten bijdragen aan het doel van klimaatneutraliteit in 2050. Ook dat is niet meegenomen in dit voorstel. Daarom heb ik me onthouden van stemming.

Labels: ,