Europese eiwittenstrategie hard nodig

elegance-nairobi-Ja_FIdTNJaQ-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 19 oktober 2023 om 16:07

Europese eiwittenstrategie hard nodig

Insecten? Kweekvlees? Dit is de toekomst als we het hebben over proteïnes. We moeten allemaal duurzamer gaan eten. Dat betekent dat we ook onze eiwitten vanuit ander soort voedsel moeten gaan halen.

Eiwitten zijn essentiële en onmisbare bestanddelen voor een gezond dieet, voor zowel menselijke als dierlijke voeding. Deze zogeheten eiwittransitie is hard nodig, omdat we op dit moment te veel afhankelijk zijn van dierlijke eiwitten en landen buiten de EU. Zo importeren we bijvoorbeeld op dit moment nog grote hoeveelheden sojabonen naar Europa.

Dat moet anders, en daarom heb ik in het Europees Parlement vóór de visie op de eiwitstrategie gestemd. Om te zorgen dat iedereen in Europa genoeg eiwitrijk voedsel kan eten is het belangrijk dat we onze eiwitbronnen gaan aanpassen. Hierbij valt te denken aan meer plantaardig eten, insecten op ons menu of misschien zelfs wel ooit het eten van kweekvlees.

De EU-eiwittenstrategie staat open voor innovatieve technieken en daar ben ik een groot voorstander van.

Labels: