Werkbezoek Zeeland: het belang van schoon water

20231101_115129(0).jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 2 november 2023 om 09:00

Werkbezoek Zeeland: het belang van schoon water

De vervuiling van de Westerschelde door PFAS brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee en heeft grote gevolgen voor de visserijsector. Om meer over deze situatie te weten komen, bracht ik op woensdag een werkbezoek aan Yerseke en Vlissingen.

Tijdens het werkbezoek spraken we onder andere met vertegenwoordigers van de Zeeuwse visserij-, mossel- en oestersector. Daarnaast hebben we veel informatie gekregen van wetenschappers van de Wageningen Universiteit. Een van de meest schokkende zaken die we te horen kregen, is dat de Westerschelde nog vervuilder is dan de Oostzee en Baltische Zee.

Veel van de PFAS-vervuiling komt vanuit Vlaanderen, wat overduidelijk laat zien dat we hier te maken hebben met grensoverschrijdende problematiek. Dat moet wat mij betreft dan ook op Europees niveau worden bestreden.

Er is meer onderzoek nodig naar de effecten van PFAS-vervuiling op mensen en de biodiversiteit, en wat dit betekent voor de visgronden van vissers. Dat is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor de voedselzekerheid, want vis is een mooi, authentiek en natuurvriendelijk product.

Labels: , , ,