Werkbezoek Urk: visserij en duurzaamheid

20231102_153848.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 3 november 2023 om 09:00

Werkbezoek Urk: visserij en duurzaamheid

De jongeren op Urk maken mij optimistisch. Ik kreeg een positieve indruk van de Urkse jeugd tijdens mijn werkbezoek op donderdag 2 november.

In het Europees Parlement ben ik onder andere lid van de visserijcommissie en daarom wilde ik graag meer informatie krijgen over de huidige stand van zaken van de Nederlandse visserijsector. Op Urk sprak ik daarover met o.a. vissers en vertegenwoordigers van de visserijsector bij de Nederlandse Vissersbond. Daarnaast bracht ik ook een bezoek bij de Maritieme Campus Firda en de Visserijcoöperatie Urk.

In 2050 moet Europa klimaatneutraal zijn en dat is ook voor de visserijsector een grote uitdaging. De Nederlandse vissers hebben de afgelopen jaren veel voor de kiezen gehad, maar ook de komende jaren wordt nog erg veel van hen verwacht. De politiek moet zorgen voor stabiliteit en zekerheid en een betrouwbare partner zijn. 

Ik kijk in het bijzonder positief terug op mijn bezoek aan het Firda MBO College. Wanneer je voor grote uitdagingen staat kan de moed je in de schoenen zinken, maar op Urk kreeg ik de indruk dat de jongeren juist met veel creatieve ideeën komen en dat hebben we hard nodig. De visserijsector moet innoveren en duurzamer worden en het is fantastisch dat de volgende generatie vissers deze uitdaging aan wil gaan.

Een duurzame visserijsector is noodzakelijk. Dat is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor de voedselzekerheid, want vis is een mooi, authentiek en natuurvriendelijk product.

 

Labels: , ,