EU moet biobrandstof stimuleren

engin-akyurt-f4UbPVbJcjw-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 9 november 2023 om 13:45

EU moet biobrandstof stimuleren

De Europese duurzaamheidsnormen voor auto’s (Euro 7) zou moeten worden uitgebreid met biobrandstoffen. Ik heb voor voorstellen gestemd waarin dit wordt bepleit.

Duurzaam vervoer is noodzakelijk voor een schone lucht en voor het klimaat. Ik ben dan ook voorstander van elektrische auto’s, maar lang met je spullen doen is wat mij betreft minstens zo verstandig. In plaats van telkens maar nieuwe voertuigen aanschaffen, is het belangrijk om autobezitters te stimuleren hun auto zo duurzaam mogelijk te rijden.

Dat kan bijvoorbeeld door blauwe diesel te tanken:

  • Blauwe diesel wordt gemaakt van afval wat anders verbrand zou worden
  • Blauwe diesel kan wel voor 90% CO2-reductie zorgen
  • Bovendien hoeven we door gebruik te maken van zulke brandstoffen minder nieuwe auto’s te produceren en dat minimaliseert ons grondstoffengebruik

Een nieuwe elektrische auto is ook lang niet voor iedereen weggelegd, vanwege de hoge aanschafkosten.

Oftewel, we moeten auto’s niet massaal naar de schroothoop brengen, maar kijken hoe we ze duurzaam kunnen gaan rijden. Dat is verstandig in de overgangsperiode naar volledig elektrisch vervoer. Daarom ben ik voor uitbreiding van de Euro 7-norm met biobrandstoffen, mits dat breed beschikbaar en betaalbaar wordt gemaakt. Het is wat mij betreft dan ook een gemiste kans dat een meerderheid hier vandaag tegen heeft gestemd.

Zie ook mijn videoboodschap hierover.

Labels: ,