Hoge prioriteit om kinderarmoede te bestrijden

Lege beurs.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 21 november 2023 om 15:00

Hoge prioriteit om kinderarmoede te bestrijden

Kinderarmoede is een schrijnend probleem in Europa dat aangepakt moet worden. In Straatsburg stemden we over twee rapporten die over deze problematiek gaan.

Het is goed dat de EU de lidstaten oproept plannen tegen kinderarmoede te realiseren en daarbij te letten op kwetsbare groepen, zoals migrantenkinderen. Kinderen die opgroeien in armoede kunnen zich minder goed ontwikkelen en kinderarmoede heeft ook gevolgen voor op de lange termijn. Ik vind het belangrijk dat we er als maatschappij voor zorgen dat iedereen meetelt, ongeacht hoeveel geld iemands ouders hebben.

Het uitgangspunt moet zijn, vind ik, dat lidstaten zorgen voor een adequaat sociaal minimum, zoals zorg en onderwijs, voor alle kinderen. De EU kan hierbij helpen met geld. Dat is een goede zaak. Ik ben tegen bemoeienis van de EU op het gebied van abortuswetgeving. Datzelfde geldt ook voor de invulling van het onderwijs en kinderopvang. Dat is en blijft wat mij betreft een taak van de lidstaten. Daarom heb ik voor de resolutie gestemd die de financiering mogelijk maakt om kinderarmoede tegen te gaan, maar me onthouden op een rapport waarin de EU zich teveel inmengt in de bevoegdheden van de lidstaten. Labels: ,