ChristenUnie mist duurzame economische visie in klimaatplannen Hoekstra

elaine-casap-qgHGDbbSNm8-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 6 februari 2024 om 22:10

ChristenUnie mist duurzame economische visie in klimaatplannen Hoekstra

De eurofractie van de ChristenUnie is blij dat de Europese Commissie de klimaatdoelen voor 2040 concreet maakt, maar mist een heldere langetermijnvisie. 
Europarlementariër namens de ChristenUnie Anja Haga: "Het is goed dat er een pakket maatregelen ligt richting een klimaatneutraal EU in 2050. De vraag is alleen of dit pakket maatregelen de oplossing is. Europa heeft een langetermijnvisie nodig voor klimaatneutraliteit en voedselzekerheid. Dat zie ik helaas niet terug in dit pakket."
Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) vindt dat er niet te veel gebouwd moet worden op mogelijke innovaties in de toekomst om uitstoot terug te dringen: “Innovaties zijn prachtig en kunnen helpen in de transitie naar een klimaatneutrale samenleving, maar zolang de uitstoot blijft stijgen zijn uitsluitend innovaties niet genoeg. In plaats van dweilen met de kraan open, kan je beter gewoon de kraan dicht doen. Dat houdt in: kiezen voor een economisch model dat in balans is met wat de aarde aankan. Dat is nodig om de CO2-uitstoot naar nul te brengen. Dat betekent een economisch model waarin niet ongebreidelde groei, maar genieten van genoeg centraal staat. Deze fundamentele keuzes zie ik niet terug in het voorstel.”
 
Haga mist een duidelijke visie in de plannen van de Europese Commissie. "Om klimaatneutraal te zijn in 2050 moeten we gaan voor circulariteit en een duurzame Europese voedselagenda. In plaats daarvan wordt hier en daar zelfs aan tegendraadse knoppen gedraaid, zoals het verruimen van subsidies voor fossiele brandstoffen en het verruimen van het gebruik van pesticiden. Het zou veel beter zijn als zou worden ingezet op een duurzaam economisch- en landbouwmodel met een goed verdienmodel voor de boer. Daar hebben ondernemers, boeren, wij allemaal, uiteindelijk meer aan.”
 
De Europese Commissie maakte op dinsdag 6 februari de doelen bekend die behaald moeten zijn in 2040, wil de Europese Unie klimaatneutraliteit bereiken in 2050. Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft bij zijn aantreden beloofd om te gaan voor 90% CO2-reductie in 2040 en op basis van deze belofte heeft het Europees Parlement zijn benoeming goedgekeurd.

Labels: ,