Ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

dan-nelson-ah-HeguOe9k-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 29 februari 2024 om 14:45

Ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij mee. Wij zien niet in welk probleem dit oplost en zien er wel problemen door ontstaan.

Ik heb nog nooit iemand gesproken die dacht - had ik maar een digitaal Europees identiteitsbewijs. Integendeel, we moeten bewaken dat Europa bij haar taken blijft en niet problemen meent te gaan oplossen die er niet zijn. De eID valt duidelijk in die tweede categorie. En de vraag is bovendien of het straks nog wel mogelijk gaat zijn om er niet aan mee te doen. Ik vrees van niet. Dat is voor mij de belangrijkste reden om hier niet in mee te gaan - nu instemmen betekent straks een verplichte eID voor iedereen, ben ik bang. Omdat het simpelweg de norm gaat worden waar je niet meer aan kunt ontkomen. Terwijl de gevolgen van een mogelijk datalek gigantisch kunnen zijn. Ik vind het daarom essentieel dat iedereen altijd de mogelijkheid houdt niet deel te nemen aan de eID. En dat is nu niet geregeld helaas. 

Een pijnlijk punt is de financiën. Het beste en ook duurste beveiligingssysteem ter wereld moet het gaan bewaken. En natuurlijk zullen er digitale problemen ontstaan voor gebruikers. Dus je hebt een uitgebreide hulpservice nodig met personeel in alle talen. Ik kan je garanderen, dit wordt geen grappig kostenplaatje. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de servers waar de gegevens op worden opgeslagen en die liters water gebruiken. 

Labels: , , ,