De onkostenvergoeding voor Europarlementariërs kunnen ze wat mij betreft halveren

roman-wimmers-pIzasX6MfO8-unsplash.jpg
23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
Door Anja Haga op 25 april 2024 om 14:26

De onkostenvergoeding voor Europarlementariërs kunnen ze wat mij betreft halveren

Het Europees Parlement neemt op donderdag 25 april haar begroting voor het volgende jaar aan. Ik stem tegen. Wat mij betreft kunnen ze die onkostenvergoeding halveren. Op dit moment krijgt elke Europarlementariër bovenop hun prima salaris ook een onkostenvergoeding van 4500 euro. Dat kan omlaag. Daarnaast lijkt het me goed dat alle Europarlementariërs verantwoorden waar dit publiek geld aan uitgegeven wordt, zoals menig Europarlementariër en de ChristenUnie al jaren doen. Helaas is in deze begroting de hoogte van de onkostenvergoeding niet naar beneden bijgesteld en is ook niet geregeld dat elke parlementariër verantwoording moet afleggen over diens uitgaven uit de onkostenvergoeding.

Er zijn genoeg nuttige zaken waar de Europese Unie geld aan besteedt en zou kunnen besteden, maar we moeten ook bereid zijn om te kijken waar het minder kan. Dit is zo'n punt wat mij betreft. Noem het Hollandse zuinigheid, ik noem het financiële degelijkheid. Veel burgers hebben weinig vertrouwen in de Europese politiek, en het zou jammer zijn dat zoiets de goede dingen die hier ook gebeuren overschaduwt. Als Europarlementariërs kunnen we daar zelf een goede stap in zetten door transparant te zijn over onze uitgaven. Er zijn daarom twee simpele zaken die ik anders zou willen zien. Een halvering van de onkostenvergoeding en een verantwoordingsplicht. In een nieuwe termijn ga ik me daar zeker voor inzetten.

Ieder jaar stemt het Europees Parlement over de begroting voor het volgende jaar. Het aangenomen voorstel is openbaar in te zien.

Labels: , , ,