ChristenUnie wil Europese helderheid over gasboringen Waddenzee

julia-weihe-sicwNXxBy1M-unsplash.jpg
CU-Logo-Eurofractie-RGB-SocialMediaPF.png
Door Eurofractie ChristenUnie op 7 maart 2024 om 11:51

ChristenUnie wil Europese helderheid over gasboringen Waddenzee

Demissionair staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief besloot recentelijk voorlopig geen vergunning te geven voor gasboring onder de Waddenzee. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wilde namelijk graag gaan boren onder Ternaard. Europarlementariër Haga (ChristenUnie) vindt dit dodelijk voor het vertrouwen in de overheid en wil weten wat de Europese gevolgen zijn.

Niet alleen de natuur maar ook het vertrouwen van bewoners moet volgens haar niet op het spel gezet worden. Haga: ‘Het vertrouwen in de overheid staat in die regio, mede door de afhandeling van de gasboringen in Groningen, echt op een dieptepunt. Mensen hebben niet het gevoel dat ze werkelijk serieus genomen worden door de landelijke overheid. Ik vraag me af of het kabinet dat doorheeft. De optie open houden om te boren is dan ook funest.’

In haar vragen vraagt Haga aandacht voor het feit dat de Waddenzee een Natura 2000-gebied, en dus bijzondere bescherming verdient. Bovendien stipt ze aan dat het natuurgebied een UNESCO-werelderfgoedstatus heeft. Haga: ‘De Waddenzee is de natuurdiamant van Nederland. Als door de boringen de bodem in een recordtempo daalt, en die kans is zeer aanwezig, zou dat eeuwig zonde zijn voor een uniek natuurgebied dat een speciale plek heeft in de harten van veel mensen. Omdat de Wadden een N2000-gebied is, mag het niet verslechteren. Gebeurt dat wel dan kan dat ervoor zorgen dat er juist weer meer natuurherstelmaatregelen nodig zijn. Dat komt bovenop het stikstofprobleem, dus kan problematisch worden voor boeren en vissers. Dat moeten we niet willen.’

Haga wil weten wat de Europese Unie hierin kan betekenen, en heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie. Haga: ‘Ik ben benieuwd wat de Commissie er eigenlijk van vindt dat de Nederlandse overheid geen definitieve streep heeft gezet door eventuele boringen in de toekomst. Juist omdat het Waddengebied een Natura-2000 gebied is, een door de EU aangewezen bijzonder natuurgebied, dat reikt van Nederland, via Duitsland tot aan Denemarken. Ik weten wat de Commissie, vanuit haar Europese bevoegdheid, van plan is om te gaan doen als Nederland toch besluit te gaan boren. Zodat we later niet voor vervelende verrassingen komen te staan.’

Bijlagen

Labels: , ,